Αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Για τη πρόληψη και αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, συστήνονται τα κάτωθι:

  • Τακτικός οφθαλμικός έλεγχος: Οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση τυχόν αλλαγών στην υγεία των ματιών. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του γλαυκώματος, του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση πριν επιδεινωθεί η όραση. Οι οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν επίσης να αποκαλύψουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συνιστάται μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια ή συχνότερα εάν υπάρχει ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων ή παραγόντων κινδύνου.
  • Ανακούφιση από την ξηροφθαλμία: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανακουφιστεί κανείς η ξηροφθαλμία. Ένα ζεστό ντους και η εφαρμογή ζεστής κομπρέσας στα μάτια μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό και την απομάκρυνση των συσσωρευμένων αποξηραμένων και σκληρών εκκρίσεων από τους μεϊβομιανούς αδένες των βλεφαρίδων. Η χρήση οφθαλμικών σταγόνων ή δακρύων χωρίς συντηρητικά μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Αυτά τα προϊόντα είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μιμούνται τα φυσικά δάκρυα και να βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στην επιφάνεια του ματιού. Χρήσιμη μέθοδος προστασίας είναι το βλεφάρισμα (ανοιγο-κλείσιμο) των ματιών, ειδικά εάν χρησιμοποιεί κανείς οθόνες υπολογιστών, κινητών ή tablet για αρκετή ώρα, καθώς αυτό βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή των δακρύων στην επιφάνεια του ματιού. Πολλοί οφθαλμίατροι συστήνουν συχνά διαλείμματα από την οθόνη και τον «κανόνα 20-20-20» δηλαδή κάθε 20 λεπτά το μάτι θα πρέπει να εστιάζει σε αντικείμενα 20 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για διάφορα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των αναπνευστικών προβλημάτων και του καρκίνου. Οι δυσμενείς επιπτώσεις ίου καπνίσματος στην υγεία των ματιών, μολονότι είναι γνωστές, συχνά παραβλέπονται. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία και τα άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προκαλώντας αλλαγές στο δακρυικό φιλμ και αυξάνοντας τον ρυθμό εξάτμισης των δακρύων, με συνέπεια τις φλεγμονές, τη δυσφορία και τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου συνδρόμου της ξηροφθαλμίας. Περεταίρω, οι τοξίνες του καπνού προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάπτουν τους ευαίσθητους ιστούς των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς και του φακού. Ως εκ τούτου, το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD). Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική υγεία των ματιών μειώνοντας τον κίνδυνο για καταρράκτη, AMD και ξηροφθαλμία.
  • Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ): θεωρήστε προσεκτικά το ενδεχόμενο της ορμονικής θεραπείας η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εναλλαγές της διάθεσης, παρά για την υγεία των ματιών. Ωστόσο, οι επιδράσεις της ορμονοθεραπείας στην υγεία των ματιών εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς ερευνάς. Τα οιστρογόνα, τα οποία μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οφθαλμού και της όρασης. Με την ορμονοθεραπεία, αναπληρώνονται οι ορμόνες και επιμηκύνεται η ευεργετική και προστατευτική δράση τους. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της Θ.Ο.Υ, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου του καρκίνου του μαστού και των θρομβώσεων, η χορήγηση θα πρέπει να εξατομικεύεται, και έπειτα από κατάλληλη συμβουλευτική kol από τον γυναικολόγο.

Συμπεράσματα

Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από δομικές και λειτουργικές αλλαγές στους οφθαλμούς, προκαλώντας ποίκιλλα συμπτώματα και επηρεάζοντας την ποιότητα της όρασης. Η πλειονότητα των μεταβολών οφείλεται στη μείωση και την ανεπάρκεια των οιστρογόνων και οι κυριότερες επιδράσεις στα μάτια είναι η ξηρότητα, η βλεφαρίτιδα, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Η τακτική αξιολόγηση της ικανότητας όρασης μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση αυτών των προβλημάτων, επιτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο την έγκαιρη παρέμβαση προτού να επιδεινωθεί η όραση